Når de videregående uddannelser starter op igen, er udgifterne for mange studerende store.

Måske er det første semester på et nyt studie, som har betydet at sommeren har budt på en flytning og alle de udgifter det medfører. Det kan også være, du skal igang med et nyt semester på din igangværende uddannelse og boglisten føles uendeligt lang og økonomisk uoverskuelig.

Da en uddannelser er en investering i din fremtid, er det dog vigtigt at rammerne er i orden og du har de ting, du skal bruge. Nogle har brug for finansiering af de nødvendige værktøjer og heldigvis er det en mulighed. Dermed bliver det muligt at komme velforberedt igennem studietiden på trods af manglede opsparing eller sommerferiejob.

Studieting på afbetaling

Det er generelt de samme ting, studerende køber på afbetaling, når studiestarten nærmer sig.

Computer

Har du ikke allerede en computer, eller trænger den gamle til en udskiftning, er tiden op til studiestart et godt tidspunkt at købe en på. Her har mange elektronikforhandlere nemlig særlige tilbud på bærbare pc’er som passer perfekt til studiet.

Når du skal vælge pc, så tjek samtidig om modellen kan køre de programmer, der benyttes på uddannelsen – som f.eks. Autocad eller andre designprogrammer. Undersøg også, om studiestedet har særlige anbefalinger til mærket. De grafiske uddannelser prioriterer for eksempel oftest Mac.

Studiebøger

Inden studiestart – eller i de første uger derefter – får du som studerende udleveret en bogliste. Den består af et overblik over alle de studiebøger, der skal bruges på den pågældende semester.

Nogle bøger skal måske kun bruges kortvarigt og kan således lånes på biblioteket eller af tidligere studerende. Mange studiesteder arrangerer desuden bogsalg, hvor de studerende sælger de bøger, de ikke længere benytter.

Andre bøger har du dog brug for at eje. Både fordi de skal benyttes hele studietiden eller er gode som opslagsværker efter endt uddannelse.

Du kan sagtens købe studiebøger på afbetaling online.

For eksempel hos Saxo.com

Køb studiebøger på afbetaling her

 

Specifikt udstyr til uddannelsen

Er der andre ting, der skal bruges på uddannelsen, kan disse også være en god ide at have styr på inden studiestart.

Har studiet bevægelsesfag – som f.eks. idræt – har du måske brug for træningstøj. Det kan også være, du skal læse omsorgsfag og har brug for gode, praktiske sko til din praktikperiode.

Måske skal du bruge en ny skoletaske med plads til bærbar og bøger på én gang eller har brug for særligt værktøj, du selv skal anskaffe. Spørg eventuelt andre studerende på uddannelsen, hvad de kan anbefale dig at købe.

Værd at tænke over, når du køber ting til studiet på afbetaling

  • Køb aldrig for et større beløb, end du har råd til at betale tilbage. Selvom det kan være fristende at købe andre ting samtidig, er det nemlig bedst at lade være. Så risikerer du ikke at optage mere gæld end højst nødvendigt.
  • Bestil kun de bøger, du skal bruge lige nu. Er der studiebøger du først skal bruge på 2. semester, er der nemlig ingen grund til at bruge penge på disse nu. I stedet kan du ønske dig titlerne til jul eller fødselsdag. Måske får du også nye venner på studiet der er et par semestre foran dig, som kan låne dig bøgerne i stedet.
  • Sørg for at betale dine afdrag til tiden. Det er nemlig først, hvis du ikke overholder betalingsaftalen, at afbetaling kan blive særligt problematisk.